Bokrecension – Fyra Minuter

fyra-minuter.jpg

Fakta:

Författare: Johan Ring
Utgivningsår: 2015
Sidor: 239
Betyg: 3.75/5 baserat på 36 omdömen (goodreads.com)

Omdöme:

Fyra minuter är en skräckroman, tillika författarens romandebut. Generellt verkat läsare uppskatta boken och jag förstår varför. Boken är lättläst, bekant och själva idén till storyn är intressant. Ett flygplan störtar i Småland och den lilla Dunvik hamnar på löpsedlarna. Den tillsynes oförklarliga katastrofen är mer än vad som möter ögat. Ombord på planet fanns något illvilligt som snart kommer att sätta klorna i den lilla orten. Visst låter det spännande hittills?

Dock fångar inte boken mig sådär så att man uppslukas av historien. Karaktärerna i Dunvik är aningen bleka i sin framställning och huvudpersonen Veronica går mig mest på nerverna. Den enda karaktär jag fastnar för är huvudpersonens sambo Anders som drar upp rötterna i Stockholm och flyttar med Veronica till hennes hemort. Bokens första halva hintar lite svagt om vad som komma skall men är i stort en presentation av bokens karaktärer, utan att handlingen drivs framåt i någon större mening.

Ungefär i mitten av boken tar den fart och blir något annat än den långa transportsträcka som första halvan är. Här ligger även bokens andra problem. När det väl börjar hända saker så sker det otroligt fort. Mitten har en lagom krypande stämning. Man känner obehaget i den lilla orten och boken är för en kort tid, en bra rysare.

När skiten väl träffar fläkten eskalerar allt i en splatterfest som inte tilltalar mig nämnvärt. Slutet kommer väldigt abrupt och aningen otillfredsställande. Lite wtf-moment.

Betyg: 2/5

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: